Modellflyg som hobby

Vad är modellflyg egentligen? Det kan tyckas vara en dum fråga framför allt för modellflygare men svaret är långt ifrån entydigt och klart. Om man frågar olika modellflygare får man för det mesta också många olika svar..

Modellflyg kan vara att tillbringa timmar vid byggbordet med all den stimulans det ger att se sitt flygplan steg för steg bli färdigt. För den byggintresserade är nog det svaret som musik.

Modellflyg kan vara spänning, nervdallrande tävlingar. T.ex. skalaflygtävlingen där den mest verklighetstrogna flygningen och vackraste modellen vinner. Pylonflygning i hög hastighet med precision. Jakten efter termik i radiosegling eller stävan efter den perfekta loopingen i figurflygning. Gillar man att tävla finns det massor med internationella och nationella grenar att delta i.

Modellflyg kan vara härliga dagar på friflygfältet. Man ställer in sin modell, man försöker få rätt trim på sig själv, man studerar vindarna och genomför starter i rätt ögonblick. Efter en dags flygning har man gått längre än en golfspelare. Här krävs kondition. För vissa är detta härligt.

Modellflyg kan vara teknik, utveckling i högsta potens. Elektronik, två- och fyrtaktsmotorer, motortrimning, kolfiberkonstruktioner, avancerad aerodynamik. Teknikintresserade gillar detta svaret.

Modellflyg kan vara lugn och trivsam samvaro med likasinnade, En vacker dag på flygfältet med flygning, med depåsnack, god samvaro med nybakta bullar till fikat. Kamratskap!

Modellflyg har många sidor och erbjuder en mängd olika aktiviteter som tillfredställer ett flertal olika önskemål på en bra fritidssysselsättning. Klart trevligast med modellflyg är att det är hobby och sport för alla människor i alla åldrar; för damer och herrar, flickor och pojkar, alla kan vara med och "leka" tillsammans.

Författare: Daniel Pettersson
Uppdaterad: 2016-12-11